FBinstagoogle

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Flan


Początkowo miał być z pysznym, złocistym karmelem na wierzchu, lecz ja... no cóż, spaliłam go. Był ciemny, gorzki i twardy, nie dało się go zjeść...Ba, nie dało się nawet umyć patelni! Zdecydowałam, że pójdę na łatwiznę i użyję "gotowca" - padło na kajmak. Sam deser bardzo łatwy, nie wymagający nawet użycia miksera. Z przepisu wychodzi 8 porcji (w 75 ml kokilkach). Inspiracja z książki Podróże kulinarne. Tom 5. Kuchnia meksykańska.


Składniki:
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 wanilii
  • 250 ml mleka
  • 400 ml śmietanki 30 %
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, przygotuj 1 głębszą blachę "na pizzę" lub duże naczynie żaroodporne.
Śmietankę i mleko wlej do rondelka, dodaj wanilię i wymieszaj. Podgrzewaj na średnim ogniu. Jajka, żółtka i cukier puder delikatnie ubij, najlepiej rózgą kuchenną bądź widelcem. Waniliowo-mleczną masę wlewaj stopniowo do jajek i mieszaj. Połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki i ponalewaj do kokilek, zostawiając pół centymetra przestrzeni. Umieść w naczyniu żaroodpornym, lub jak w moim przypadku, postaw na głębszej, szklanej blasze. Zagotuj wodę w czajniku i wlewając wodę do naczynia w którym znajdują się kokilki, zalej je do 1/3 lub 1/2 wysokości. Piecz przez 40 minut. Po ostudzeniu włóż do lodówki.


Składniki na mus:
  • kilka łyżek masy kajmakowej
Upieczony i ostygnięty flan, wyłóż z miseczki, ostrożnie wykrawając go nożem.
Kajmak przełóż do rękawa cukierniczego bądź szprycy i udekoruj deser w dowolny sposób. Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz