FBinstagoogle

środa, 15 stycznia 2014

Muffiny miodowo-pomarańczowe

Na start - przepis o bardzo dziwnej nazwie, oryginalnie brzmiącej 'Petimezopita'. Określane jako przysmak bogów mieszkających na Olimpie... U mnie w wersji muffinów. Z przepisu wychodzą 24 sztuki.

Składniki na ciasto:
  • 3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 1 pomarańcza
  • 100 g cukru
  • 250 g płynnego miodu
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Wodę wymieszaj w garnuszku z cynamonem, pogotuj około 5 minut. Zdejmij i przecedź przez sitko. Powinna powstać dosyć gęsta 'woda cynamonowa'. Pomarańczę sparz  i zetrzyj skórkę, a z miąższu wyciśnij sok. W misce utrzyj - najlepiej rózgą - oliwę, cukier, miód, wodę cynamonową, skórkę i sok z pomarańczy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do całości. Ciasto nalewaj 'do pełna' (nie urosną zbyt duże - może na nich nawet powstać małe wgłębienie) i piecz przez ok. 30-35 minut.

Składniki dodatkowo:
  • kilka orzechów włoskich
  • cukier puder
Orzechy podpraż na gorącej patelni, delikatnie pokrusz. Ostygnięte muffiny posyp cukrem pudrem i udekorowuj orzechami. Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz