FBinstagoogle

piątek, 17 stycznia 2014

Waniliowa Panna Cotta

Delikatny, włoski deser - jeden z  łatwiejszych, więc na pewno sobie poradzicie. Z dodatkiem galaretki, zamiast sosu owocowego. Dzięki wanilii nabiera charakterystycznego aromatu. Z przepisu wychodzi 8 porcji - robionych w ok 75 ml kokilkach.



Składniki:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/2 szklanki. Wlej do foremek do 1/4 lub 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki, niech całkowicie stężeje. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i odstaw.
Do rondelka wlej mleko i śmietankę, dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając aż cukier się rozpuści. Wanilię rozkrój wzdłuż i wyskrob ziarenka. Wrzuć do rondelka wraz z pozostałym korpusem. Nieco zwiększ płomień, dodaj żelatynę i energicznie mieszaj przez około 1-2 minuty, aż całkowicie się rozpuści. Wyjmij korpus z wanilii. Rondelek zdejmij z kuchenki, odstaw do ostygnięcia. Gdy nieco przestygnie, włóż do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Gdy się ochłodzi, ponalewaj do foremek z galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Taki proces stopniowego ochładzania sprawia, że panna cotta nie dzieli się na warstwę 'tłustą' i 'chudą', a ziarenka wanilii nie opadają na dno.
Aby ułatwić sobie wyciąganie z foremek, całość wstaw na kilka sekund do wrzącej wody. Podawaj z owocami - wedle wyboru. Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz