FBinstagoogle

wtorek, 21 stycznia 2014

Waniliowe babeczki z kremem

Dzisiaj Dzień Babci, jutro Dzień Dziadka. Jaki jest zatem lepszy prezent, niż własny wypiek wnuczki? :-). Ciasto może być bazą do każdych babeczek, wystarczy zamienić wanilię na swój ulubiony aromat i udekorować wedle uznania. Są idealne - nie za suche i nie za tłuste. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. Inspiracja z tego przepisu.



Składniki na ciasto:
  • 3 łyżki mleka
  • 110 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka średniej wielkości
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki - a w szczególności masło - powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na muffiny wyłóż papilotkami, piekarnik nagrzej do 190 stopni.
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Odstaw. Masło utrzyj, na jasną i puszystą masę. Dodaj cukier i dalej ucieraj. Wbij kolejno jajka, pamiętaj jednak, aby po każdym wbiciu, dokładnie zmiksować masę. Wsyp mąkę i wymieszaj szpatułką, do dokładnego połączenia. Ziarenka z laski wanilii wymieszaj w miseczce z mlekiem. Wlej do masy i ponownie zamieszaj. Powinna powstać gładka i aksamitna masa o żółto-beżowym kolorze i widocznymi ziarenkami wanilii. Rozdziel pomiędzy gniazda w formie na muffiny, napełniając papilotki nieco ponad połowę. Wstaw do piekarnika i piecz przed 20 minut, do otrzymania złotego koloru.
Tacę wyłóż ręcznikiem kuchennym i ułóż na nią nieco ostygnięte babeczki. Papier wchłonie masło, które mogło pojawić się na papilotkach.

Składniki na krem:
  • 125 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 36 %
  • barwniki w żelu/paście
  • 4 łyżeczki cukru pudru
Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp cukier. Dodaj mascarpone i zmiksuj do otrzymania jednolitej i sztywnej masy. Rozdziel do miseczek i połącz z barwnikami, mieszając zwykłą łyżeczką lub na najmniejszych obrotach miksera, nie za długo. Przekładaj do rękawów cukierniczych i dekoruj upieczone muffiny. Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz