FBinstagoogle

czwartek, 13 lutego 2014

Ciastka walentynkowe

Zatem jutro, jak powiedział pewien budowlaniec, "walę tynki" :-). Przepis  na ostatnią chwile i wymyślony na poczekaniu - jeszcze zdążycie go zrobić. Osoba, dla której je zrobicie, na pewno doceni bardziej nić kupioną kartkę :-).  Maślane ciasteczka z migdałowym farszem i lukrem królewskim. Z podanego przepisu wychodzi około 25 ciasteczek.



Składniki:
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g maki pszennej
  • 1/2 cukru waniliowego (8 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzej do 150 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko i miksuj aż powstanie jasna, puszysta masa.
/jeżeli chcesz dodać barwnik, zrób to teraz/
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej. Zagnieć szybko, aż powstanie gładkie ciasto (w razie zbyt lepkiego ciasta dosyp więcej maki). Rozwałkuj i wycinaj kształty foremkami i układaj na blasze.

Składniki na farsz:
  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 50 g mielonych migdałów
  • 14 g mąki
Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, migdały, mąkę i dokładnie wymieszaj. W ciasteczkach porób palcem wgłębienia i nakładaj do nich farsz (około 1 płaska łyżeczka na ciastko), delikatnie wygładzając palcem zamoczonym w wodzie. Piecz przez około 12-15 minut do "suchego patyczka".

Lukier:
  • cukier puder
  • 1 białko
  • ew. barwnik, perełki itp.
Cukier puder ucieraj z białkiem do otrzymania wymaganej konsystencji. Pokryj ciasteczka i udekoruj w dowolny sposób. Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz