FBinstagoogle

sobota, 1 marca 2014

Pieczone oponki

Pieczone pączki - dziwne? A jednak istnieją. Nie ociekają tłuszczem, są lekkie i puszyste. Inne niż te tradycyjne - podchodzą smakiem nieco pod "donuts", jednak zdecydowanie smaczniejsze. Najlepsze od razu po upieczeniu. Dodatkowo cukrowo-cynamonowa posypka sprawia, że są jeszcze pyszniejsze. Idealne na 'afterparty' Tłustego Czwartku :-). Z przepisu wychodzi 16 sztuk.


Składniki:
  • niecała paczka drożdży suszonych (ok .4 - 5 gram)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
2 blachy wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masło rozpuść w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Przygotuj 2 okrągłe foremki (większa szklanka i kieliszek).
Mąkę wymieszaj w misce z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj jajko i stopniowo wlewaj mleko. Dokładnie wyrób. Ciasto będzie się kleić, ale nie dodawaj więcej mąki. Wlej masło i ponownie zagnieć, aż składniki dokładnie się połączą. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
Po tym czasie wyjmij z miski i rozwałkuj na grubość około 13 mm. Piekarnik nagrzej do 50 stopni (lub mniej), wyłącz go. Wycinaj kółka i układaj na papierze do pieczenia w odstępach. Wstaw do ciepłego piekarnika na około 45 minut, aby jeszcze urosły. Wyjmij blachy. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz pączki przez 8 minut, do delikatnego zarumienienia w niektórych miejscach.

Składniki na posypkę:
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 łyżki roztopionego masła
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
Cukier z cynamonem wymieszaj. Oponki smaruj masłem i obtaczaj w posypce. Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz