FBinstagoogle

piątek, 28 marca 2014

Sernik Pycha - z kakaową kruszonką

"Sernik Pycha" - taką nazwę znalazłam, szukając przepisu w zeszycie mojej mamci. Dzięki pianie z białek, jest bardzo delikatny i puszysty . Nietypowy, bo robiony na bazie serków homogenizowanych. Dodatkowa kruszonka dodaje mu wyrazistości. Wykorzystałam prostokątną blaszkę.


Składniki na spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/2  (ok. 125 g) masła roślinnego, w okrągłym opakowaniu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
Blachę wysmaruj masłem i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Przygotuj 1 mały talerzyk.
Białka oddziel i pozostaw w miseczce. Wszystkie składniki - oprócz kakao - dokładnie zagnieć, na sam koniec dodając wodę. Ciasto podziel na pół. Do jednej połowy wsyp kakao, ponownie zagnieć. Uformuj z kakaowej części dwa walce, połóż na talerzyku i wstaw do zamrażarki na co najmniej 1 h. Drugą połową ciasta wylep dno blachy.

Składniki na masę:
  • 3 x 400 g serków homogenizowanych waniliowych (typu danio)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 kostki masła roślinnego
  • 2 budynie w proszku (po  60 g) waniliowy i śmietankowy
Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Białka oddziel od żółtek (jedno białko zostanie - w miseczce powinno znajdować się 6 białek). Dodawaj stopniowo do masy żółtka, serki i sproszkowane budynie, cały czas ucierając. Ubij pianę z białek oraz delikatnie i szybko wymieszaj z masą serową. Przelej na blachę wylepioną ciastem, wyrównaj. Wyjmij z zamrażarki ciemne ciasto i zetrzyj oba wałki na masę, na tarce o grubych okach. Piecz w 175 - 180 stopniach przez ok. 1 h. Smacznego!


Serniki dla Miksera - edycja 1.14

1 komentarz :

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń