FBinstagoogle

niedziela, 13 kwietnia 2014

Ciasteczka z lemon curd


Pyszne kruche ciasteczka z lemon curdem, który po upieczeniu przyjmuje postać galaretki. Dzięki niemu nie są suche, a cytrynowy smaczek reguluje słodkość ciasta. Robiłam je kiedyś z jabłkami, lecz to nie to samo. Idealnie rozświetlają pochmurne niebo, przypominając, że... jednak mamy wiosnę ;-). Z przepisu wychodzi ok. 40 ciasteczek.


Składniki:
  • 180 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1/2 porcji lemon curdu
Masło wyjmij z lodówki dzień wcześniej i pozostaw w temp. pokojowej. 2 blachy wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodając cukry. Wbij 1 jajko i wysp skórkę z cytryny, zmiksuj. Mąkę dodaj do masy maślanej i zagnieć na gładką kulę. Owiń folia spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 h.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj i foremkę do ciastek i korek np. od wody. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm i wycinaj kształty, układaj na blasze w odstępach około 1,5 cm. Korkiem porób wgniecenia w środku każdego z ciasteczek. Przełóż lemon curd do rękawa cukierniczego (lub zwykłego woreczka śniadaniowego z odciętym końcem) i napełniaj wgłębienia w ciastkach. Piecz przez około 15 minut, studź na kratce. Smacznego!







Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

1 komentarz :

  1. Uwielbiam lemon curd, więc ciastka z pewnością by mi smakowały. :)

    OdpowiedzUsuń