FBinstagoogle

sobota, 5 kwietnia 2014

Lemon curd - cytrynowy krem



Lemon curd - jest to cytrynowy krem, w tej wersji przypominający konsystencją marmoladę lub dżem. Cytrynowy - ale nie kwaśny, słodki - ale nie "mulący". Zwykle robiony przy użyciu masła, jednak w tym przepisie nie ma go ani grama. Idealnie nadaje się do ciasteczek, co udowodnię już w następnym wpisie :-)


Składniki:
  • 200 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok i otarta skórka z 3 cytryn
Cukier i mąkę ziemniaczaną wsyp do rondelka i wymieszać. Dodaj pozostałe składniki (oprócz oliwy) i dokładnie ze sobą połącz. Postaw na małym ogniu i pogotuj przez około 3-4 minuty do lekkiego zgęstnienia kremu. Zdejmij z gazu i dodaj oliwę, pogotuj do otrzymania konsystencji  kisielu. Możesz przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce przez 1 tydzień lub zamrozić. Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz