FBinstagoogle

czwartek, 24 kwietnia 2014

Pascha Waniliowa

Jako ostatni wielkanocny wypiek w tym roku - pascha. Po raz pierwszy robiłam ją na Wielkanoc. Początkowo, nie było w domu uznania dla niej - bo wiadomo, najlepszy sernik. Taki świąteczny. Najlepiej ciężki i opadający na samo dno naszego żołądka... :-) Okazało się, że jest delikatna i cudownie waniliowa. Potrafi zastąpić tradycyjne ciasta, jest czymś innym i świeżym. Z przepisu wychodzi 1 litr/kilogram paschy.



Składniki:
  • 0,5 kg twarogu tłustego w kostce
  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 130 g śmietanki kremówki 36%
  • 125 g cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub łyżeczka pasty
  • 1/3 szklanki rodzynków
  • 1/4 szklanki posiekanych migdałów
  • + gaza do wyłożenia formy
Przygotuj formę z dziurkami (u mnie durszlak) i wyłóż ją dokładnie gazą. Mikserem utrzyj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj śmietanę kremówkę, cały czas ucierając. Masę przelej do garnuszka i postaw na średni ogień. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Nie dopuść do zagotowania! Mieszanina powinna zgęstnieć.
Przenieś ją z powrotem do misy miksera, dodaj twaróg, miękkie masło, wanilię i zmiksuj na gładką masę. Dodaj bakalie i wymieszaj.
Do formy wyłożonej gazą przełóż masę, lekko ugniatając. Przykryj pozostałą gazą, talerzykiem i obciążnikiem (np. książką). Wstaw do półmiska żeby serwatka mogla ściekać przez dziurki w formie. Wstaw do lodówki do stężenia na całą noc. Następnego dnia wyjmij, dowolnie udekoruj. Smacznego!


Wielkanocne Smaki - edycja IV
Wielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz :

  1. Brawo Ola mufinki czekoladowe suuuuuuuuuper

    OdpowiedzUsuń