FBinstagoogle

czwartek, 22 maja 2014

Tort kokosowo - truskawkowy

Mój pierwszy tort, który na szczęście nie okazał się klapą :-). Zgodnie z przeznaczeniem, wykonany na urodziny. Jak dla mnie bardzo udane połączenie śmietanki kokosowej, czekolady i truskawek. Jest bardzo wilgotny, przełożony kakaowymi biszkoptami. Przepis pochodzi z książki "Moje Wypieki i desery". Fani kokosa będą zachwyceni - w tym przypadku też tak było!



Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
/wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/
Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Spód tortownicy (średnica 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę i kakao przesiej, wymieszaj. Czekoladę zetrzyj na tarce.
Białka oddziel od żółtek i ubij z nich sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier. Dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając. Do piany wsyp mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie wymieszaj, aby piana nie opadła. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut, do "suchego patyczka". W oryginalnym przepisie po wyjęciu tortownicy z piekarnika należy upuścić biszkopt z wysokości 60 cm. Ja tego nie zrobiłam, gdyż ceramiczny talerz mógłby nie przetrwać :-). Wystudzony biszkopt odkrój od boków tortownicy i przekrój na 3 blaty.

Składniki na masę kokosową:
  • 250 ml śmietanki kokosowej lub 2 puszki mleka kokosowego
  • 750 g serka mascarpone
  • 1/3 lub 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
/składniki powinny być schłodzone/
Mleko kokosowe: po wstawieniu do lodówki nie wstrząsać puszką, nie mieszać. Mleko podzieli się na wodę i śmietankę kokosową. Przed wykonaniem kremu odwrócić do góry dnem, otworzyć i zlać z wierzchu wodę. Śmietankę przełożyć do miksera.
Śmietanka kokosowa: wystarczy otworzyć puszkę i przełożyć do misy miksera.
Do śmietanki dodać mascarpone, cukier, wiórki i zmiksować do dokładnego połączenia się składników.

Składniki na poncz, nadzienie i dekorację:
  • woda kokosowa wymieszana z "lekką" herbatą
  • 350 g dżemu truskawkowego
  • świeże truskawki
  •  wiórki kokosowe
Na paterze położyć 1 czekoladowy blat. Nasączyć, posmarować połową dżemu, wyłożyć 1/4 kremu tak, aby warstwy czerwona (dżem) i biała (krem) nie zmieszały się. Przykryć kolejnym blatem, wykonać te same czynności. Przykryć 3-cim blatem, nasączyć i wierzch oraz boki tortu wysmarować resztą kremu. Obsypać wiórkami kokosowymi. Przyozdobić truskawkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!






2 komentarze :

  1. takie połączenie smaków nigdy nie zawodzi, więc na pewno było smacznie :)))

    OdpowiedzUsuń