FBinstagoogle

piątek, 16 stycznia 2015

Sernik czekoladowo - orzechowy

Może nie jest adekwatny co do pory roku, bo chyba bardziej kojarzy się z jesienią. Liczy się to, że jest bardzo smaczny ;-). Delikatnie kremowa konsystencja sernika nie jest przytłoczona przez krem czekoladowo-orzechowy, którego to osobiście nie jestem fanką. Tu jednak okazał się bardzo trafiony. Ten sernik jest wyjątkowy, bo czekoladowo(spód) - czekoladowo(masa) - czekoladowy(polewa), a przez to dość sycący :-). Sernik jest całkiem wysoki, z przepisu (z moimi modyfikacjami) wyjdzie Wam ok. 12 porcji.

Składniki na spód:
  • 150 g maślanych, kruchych ciastek
  • 1 łyżka kakao
  • 2 duże łyżki masła
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę o średnicy ok. 22-23 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).
Masło rozpuść w rondelku, odstaw na chwilę do przestygnięcia.
Ciastka pokrusz ręcznie lub w malakserze. Wymieszaj z masłem, dodaj kakao. Masę wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 10 minut.

Składniki na masę:
  • 500 g twarogu na sernik
  • 400 g nutelli (1 mały słoik)
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 5 dużych jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
/wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej/ 
Piekarnik rozgrzej do 150 stopni.
Twaróg zmiksuj z nutella na gładką masę. Dodawaj kolejno resztę składników miksując tylko do połączenia, aby nie napowietrzyć masy za mocno. Wylej ją na podpieczony spód, wyrównaj.
Przez w rozgrzanym piekarniku przez 60 minut, w kąpieli wodnej. Po upieczeniu wyjmij do ostygnięcia, następnie przełóż do lodówki, aby sernik chłodził się przez całą noc.
Kąpiel wodna - Masę na sernik umieść w piekarniku. Do niewysokiego naczynia żaroodpornego nalej wrzącej wody (mniej więcej do 1/3 - 1/2 wysokości) i włóż je do piekarnika półkę niżej niż będzie piekł się Twój sernik. Woda nie może dotykać blachy. Naczynie wyjmij wtedy, gdy sernik będzie już upieczony.
Składniki na polewę:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 g śmietany kremówki
  • kilka orzechów laskowych
Śmietanę kremówkę podgrzewaj w małym rondelku, prawie do zagotowania. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Polewę wylej na wystudzony sernik, odłóż do lekkiego zastygnięcia.
Orzechy laskowe nierównomiernie posiekaj, wysyp na prawie zastygnięta polewę.
Smacznego!




2 komentarze :