FBinstagoogle

niedziela, 11 stycznia 2015

Tartaletki z mascarpone i lemon curdem


Niezwykle urocze, małe tartaletki. Plusem co do ich rozmiaru jest to, że nie trzeba ich porcjować, jak np. jednego, dużego ciasta (ja za tym nie przepadam :-). Puszysty krem z mascarpone i mleka skondensowanego, na dość wytrawnym, kakaowym spodzie, udekorowany lemon curdem i bezikami. Z przepisu wyjdzie około 7-8 mały tartaletek lub jedna duża tarta. Będą małymi słoneczkami podczas pogody, jaka panuje za oknem :-).



Składniki na spód:
  • szklanka mąki + trochę do obsypania foremek
  • 6 płaskich łyżek kakao (ok.30 g)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła + odrobina do wysmarowania foremek
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko
Formy do tartaletek wysmaruj masłem i oprósz mąką, odstaw. Wytnij z papieru do pieczenia 8 kółek wielkości dolnej średnicy foremek.
Składniki szybko wyrób ręka lub malakserem, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na  60 minut.

Składniki na krem:
  • 150 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g mascarpone
  • 13/4 szklanki (pół porcji) lemon curdu
/jeśli robisz jedną dużą tartę to dodaj po 50 g więcej mleka i mascarpone/
Mascarpone przełóż do miski, dodaj mleko i zacznij ubijać mikserem. Po chwili masa powinna stać się gęsta, sztywna i puszysta. 
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko, na ok. 3 mm. Wykładaj nim foremki, po same brzegi, ponakłuwaj widelcem. Na każdej tartaletce połóż wycięte z papieru do pieczenia kółka, na to wysyp coś do obciążenia (np. fasolę, groch, ryż, pestki dyni). Podpiecz w piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, odłóż "obciążniki" oraz papier i piecz kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia (w foremkach).
Na wystudzone ciasto rozłóż i rozsmaruj przygotowany wcześniej krem z mascarpone, postępuj tak samo z lemon curdem. Włóż do lodówki na ok 1,5 - 2h.

Składniki na bezy:
  • 1 białko
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
 Piekarnik rozgrzej do 150 stopni. Jedną blachę wysmaruj masłem i pokryj papierem do pieczenia.
Białko ubij mikserem na sztywna masę. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując. Powstałą masę podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao i wymieszaj. Bezy z obu mas wyciskaj na blachę w odległości ok.2 cm. Piecz przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij do ostudzenia, zdejmij z blachy.
Pokrusz po jednej bezie białej i kakaowej na każdą z tartaletek. Z foremek wyjmij przed podaniem. Przechowuj w lodówce, do 4 dni.
Smacznego!
 

4 komentarze :