FBinstagoogle

sobota, 28 lutego 2015

Cukier waniliowy

Sklepowym podróbkom i wanilinowym skrytożercom mówimy stanowcze NIE :-). To przepis na prawdziwy, domowy i bardzo aromatyczny cukier waniliowy. Nie równa się z tymi ze sklepu, które czasem obok wanilii nawet nie leżały... Przygotujecie go w kilka minut, a starczy Wam na co najmniej kilka miesięcy. Bardzo polecam, przyda się w wielu wypiekach i deserach.


Składniki:
  • 200 g drobnego, białego cukru
  • 2 laski wanilii
Laski wanilii przekrój na pół, najpierw wzdłuż, potem w poprzek. Nie wydłubuj ziarenek. Cukier przesyp do szczelnego słoiczka. Dodaj połówki wanilii, zamknij i wstrząśnij, aby wymieszały się z cukrem. Odstaw do zacienionego, nienasłonecznionego miejsca (np. do szafki kuchennej).
Cukier gotowy jest po 1-2 tygodniach
Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz