FBinstagoogle

sobota, 28 lutego 2015

Muffinki czekoladowe z powidłami



Mocno czekoladowe muffinki, nadziane powidłami, polane czekoladą. Wszystkie smaki idealnie się dopełniają. Do upieczenia w dwóch odsłonach: codziennej i świątecznej. U mnie zdjęcie i babeczki w tej drugiej, co nie oznacza że macie je przygotować dopiero za rok! Idealne na każdą porę roku, wystarczy zrezygnować z przyprawy do piernika i dekoracji, które są tutaj bożonarodzeniowym akcentem. Muffiny rosną dość wysoko, dlatego też wyjdzie ich więcej niż ze standardowej wersji (nie radziłabym się tym przejmować, znikają same :-). . Z przepisu (z moimi poprawkami) wyjdzie Wam ok.18 sztuk.

Składniki:
  • ok. 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  •  55 g gorzkiej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki kwaśniej śmietany 18 %
  • mały słoiczek powideł śliwkowych (ok. 230-250g)
Składniki na polewę:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, przygotuj 18 papilotek na muffinki, wyściel nimi gniazda metalowej formy.
Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę do piernika, sodę, proszek - wymieszaj i odłóż.
W rondelku roztop masło. Czekoladę połam na kawałki, dodaj do masła i dokładnie wymieszaj, dopóki się nie roztopi. Wsyp przesiane kakao i mieszaj do połączenia. Odstaw do przestudzenia.
Całe jajka roztrzep i razem z cukrem ubij do puszystości. Wlej masę czekoladową, dalej ubijając, do całkowitego wymieszania. Śmietanę dodawał łyżka po łyżce, na zmianę z suchymi składnikami. Najlepiej jest mieszać silikonową szpatułką.
Powstałe ciasto nakładaj do papilotek do połowy wysokości. Ciasto, które ewentualnie pozostanie w misce może spokojnie przeczekać pierwszą turę pieczenia. Miskę, w której zostało należy wtedy przykryć talerzem.
Muffinki piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20-22 minuty. Po tym czasie wyjmij i studź na kratce.

W wystudzonych muffinkach wydrąż łyżeczką niewielkie i niezbyt głębokie otwory. Powidła przełóz do rękawa cukierniczego (nie zakładając tylki) i napełniaj puste miejsca w babeczkach.

Masło roztop z czekoladą w rondelku, wystudzona polewą udekoruj babeczki.
Smacznego!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz