FBinstagoogle

niedziela, 15 marca 2015

Choinki z piernika

Nie mam za grosz poczucia czasu... Środek marca, a ja przedstawiam choinki z piernika. Plus jest taki, że to już ostatni świąteczny przepis, potem zagości u mnie wiosna :-). Choineczki nie dość, że są cudowną dekoracją, to w dodatku pysznie smakują. Każdy zakocha się w nich od pierwszego wejrzenia. Miękną od lukru praktycznie od razu, można je gryźć "po całości". Z przepisu wyszło mi ok. 18 sztuk.


Składniki:
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 szklanek mąki pszennej (ok. 820-30g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka miodu
  • 1 duże jajko
  • 230 g masła
  • szczypta soli
/wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej/
Do przygotowania pierniczków będzie potrzebne 5 foremek w kształcie gwiazdek/kwiatuszków, różniących się od siebie rozmiarami. Ciasto na pierniczki będzie chłodzić się w lodówce przez 3-4 godziny.
Z mąki odejmij 3 łyżki i wsyp w to miejsce kakao, przesiej. Dodaj sodę, przyprawę do piernika, sól, wymieszaj i odłóż. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj miód (jeśli musisz go rozpuścić, to ostudź miód przed dodaniem do masła) i zmiksuj. Wymieszaj z suchymi składnikami. Z masy uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na mniej więcej 3 h.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni, 2 duże blachy wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Po schłodzeniu odrywaj fragmenty masy i wałkuj na grubość 4 mm. Wykrawaj różnej wielkości kształty (gwiazdki/kwiatki/koła) i piecz przez ok. 8 minut. Wyjmij i wystudź na kratce.

Składniki na lukier:
  • 4 białka
  • 4 szklanki cukru pudru
/ilość białek i cukru pudru jest podana w minimalnej ilości, przygotuj się na używanie większej ilości tych składników :-)/
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując.
Zacznij formować choineczki: zaczynając od największego, kładź na każdy pierniczek lukier (nie żałuj go :-)) i przykrywaj nastepnym. Z najmniejszego pierniczka zrób "gwiazdę" choinki (radzę doczepić ją chwilę później, aż lukier będzie trochę zastygnięty). Odstaw do całkowitego zaschnięcia lukru.
Smacznego! :-)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz