FBinstagoogle

wtorek, 23 czerwca 2015

Sernik kokosowy z musem czekoladowym

Delikatny sernik kokosowy, przykryty jeszcze delikatniejszym musem czekoladowym. Wrażenia smakowe podobne jak przy jedzeniu znanego, kokosowo-czekoladowego rajskiego batonika :-). Kakaowy spód dodaje charakteru i przełamuje słodki smak ciasta. Spóźnialscy, którzy jeszcze nie złożyli życzeń, mogą w ramach rekompensaty upiec go na Dzień Ojca ;-). Przepis uwzględnia składniki na tortownicę o średnicy ok. 23 cm.
--------------------------------------------------------------------------------


Składniki na spód:
  • 150 g ciastek maślanych
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła (roztopionego)
  • 30 g mlecznej czekolady (roztopionej)
  • 1 łyżka kakao
Dno tortownicy wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Składniki wrzuć do malaksera lub ciastka pokrusz rękami i wymieszaj z pozostałymi składnikami do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Przełóż całość do tortownicy, dokładnie wklep i wyrównaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i podpiecz przez ok. 10 minut. Wyjmij, ostaw do przestudzenia.
Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu na sernik
  • 125 ml śmietanki kremówki 36%
  • 125 ml śmietanki kokosowej (lub gęstej części zebranej z mleka kokosowego)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki pszennej
Piekarnik rozgrzej do 150 stopni. Przygotuj dodatkowe naczynie żaroodporne, które wstawisz pod piekący się sernik (pieczemy w kąpieli wodnej).
W misie miksera umieść wszystkie składniki i zmiksuj do połączenia, nie za długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - dzięki temu sernik po upieczeniu będzie równy.
Masę serową przelej na wystudzony spód z ciasteczek, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut. W czajniku zagotuj wodę i wrzącą wylej do naczynia żaroodpornego. Wstaw je pod piekący się sernik (tak, aby tortownica nie dotykała powierzchni wody). Po upieczeniu powierzchnia sernika powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem.
Wyjmij, wystudź i schłódź sernik przez całą noc w lodówce.


Składniki na mus:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 350 ml śmietanki kremówki 36%
  • wiórki kokosowe do oprószenia
Czekoladę połam na drobne kawałki.
W garnuszku podgrzej śmietankę, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj do otrzymania jednolitego sosu*. Wystudź i schłódź w lodówce przez całą noc. Po tym czasie wyjmij z lodówki, przełóż do miksera i ubij do powstania dość sztywnego kremu. Wyłóż go na schłodzony sernik, ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego! :-)
*sos może (ale nie musi :-) ulec zwarzeniu. Żeby uratować masę wystarczy dodać do niej 1-2 łyżki wrzątku i energicznie wymieszać.


2 komentarze :