FBinstagoogle

niedziela, 7 czerwca 2015

Tarta czekoladowo-truskawkowa

Czas na truskawki trwa, zatem trzeba go wykorzystać w 100%! Na nadchodzący tydzień proponuję wam tartę na delikatnym cieście, składającą się z 2 musów: czekoladowego i truskawkowego. Smaki idealnie się uzupełniają, nie jest ani za słodko, ani za gorzko. Ciasto dekorujemy bitą śmietaną i przybieramy truskawkami. Wybaczcie mi za brak zdjęcia kawałka w przekroju, ale ten niestety nie doczekał się sesji.. (co nie oznacza, że nigdy się nie doczeka ;-). Z przepisu otrzymacie 12 porcji.


Składniki na ciasto kruche:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 130 g masła w temp. pokojowej
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 35 ml mleka
  • szczypta soli
/wyjątkowo, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/
     Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj bądź zagnieć rękami na ciasto. Nadaj mu kształt kuli, owiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 2 h.                     
      Formę na tartę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Z papieru do pieczenia wytnij koło o średnicy swojej formy na tartę (moja ma 24 cm), a także przygotuj kulki ceramiczne, fasolę bądź coś, co obciąży ciasto w początkowej fazie pieczenia (ja używam dokładnie umytych kamyczków przywiezionych z wakacji).
      Po schłodzeniu, wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wyłóż nim formę. Widelcem porób drobne dziurki na całym cieście. Na to wyłóż papier i obciążniki. Tak przygotowane ciasto podpiecz w piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij tartę, usuń papier z obciążeniem i wstaw do piekarnika na dodatkowe 10 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia.

Składniki na mus czekoladowy:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, aż będzie gładka i lśniąca. Białka oddziel od żółtek. Białka ubijaj na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Czekoladę mieszaj na przemian z żółtkami i białkami, do otrzymania konsystencji jednolitego musu. Powstałą masę wylej na formę i wstaw do lodówki na 2 h.
Składniki na mus truskawkowy:
  • 200 g truskawek
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 gm śmietany kremówki (do ozdobienia)
  • kilka truskawek (do ozdobienia)
Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wody i zostaw do napęcznienia na 10 minut. Truskawki odszypułkuj i zmiksuj blenderem na puree. Dodaj sok z cytryny, cukier puder i ponownie zmiksuj.
Napęczniała żelatynę rozpuść w mikrofali lub w kąpieli wodnej (do rondelka wlewamy trochę wody i gotujemy na małym ogniu, następnie wstawiamy naczynie z żelatyna i mieszamy do rozpuszczenia), nie dopuszczając do jej zagotowania. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z 2 łyżkami puree truskawkowego, a następnie dokładnie zmiksuj z jogurtem. Wylej na stężały mus czekoladowy. Odstaw do stężenia, najlepiej na całą noc.
Zastygniętą tartę udekoruj bitą śmietaną i truskawkami. 
Smacznego! :-)

1 komentarz :

  1. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie https://karolnakuchmaci.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń