FBinstagoogle

wtorek, 11 sierpnia 2015

Malinowa lemoniada

Po co było jechać za granicę, skoro w Lublinie jest 38 stopni? :-). W takie upały priorytetem jest pice dużej ilości wody, która bardzo dobrze nawadnia i ochładza organizm. Co jeśli jej smak znudził się, a temperatury za oknem nie mają zamiaru się zmniejszyć? Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest lemoniada - domowa, z lodem, o nietuzinkowym smaku. Ja proponuję wam malinową, bardzo łatwą w wykonaniu. Z przepisu wyjdzie ok. 1,5 litra lemoniady.

Składniki:
  • 500 g malin
  • 4 szklanki wody
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • 3 cytryny
Maliny zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Dodaj 1 szklankę wody i połącz. Drugą szklankę wody podgrzej przez chwilę w mikrofali, a następnie rozpuść w niej cukier. Z cytryn wyciśnij sok i przetrzyj go przez sitko, aby pozbyć się pestek. 
W dużej misce umieść mus z malin, sok z cytryny, wodę z cukrem oraz pozostałe 2 szklanki wody, połącz za pomocą miksera lub rózgi kuchennej. Przecedź całość przez sitko i przelej do 1,5 litrowego dzbanka i wstaw do lodówki. Podawaj z kostkami lodu.
Smacznego! :-)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz