FBinstagoogle

niedziela, 13 września 2015

Brownie

Prawdziwe, ciężkie, wilgotne i bardzo amerykańskie ciasto :). Smakuje obłędnie, idealne dla fanów gorzkiej czekolady. Jego wykonanie jest banalnie proste. Jest to ciasto, które robi się niesamowicie szybko, lecz którym można się powoli delektować - najlepiej jeść małym widelczykiem, wtedy starczy na dłużej ;) Z przepisu wyjdzie około 16 porcji.


Składniki:
  • 400 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła
  • 200 g śmietanki 36% lub 30%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 6 jajek
  • cukier puder lub kakao (do oprószenia)
Piekarnik nastaw do 180 stopni, formę o wymiarach 28x24 cm wysmaruj masłem (boki i dno) i wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). 
Mąkę wymieszaj z kakao.
Czekoladę połam na małe kawałki i włóż do metalowej miski, dodaj masło i śmietankę. Rozpuść wszystko w kąpieli wodnej. Powinna powstać ciemna, jednolita masa. Odstaw do lekkiego  wystudzenia.
W tym czasie jajka zmiksuj z cukrem na lekko puszystą masę. Dodawaj małymi porcjami mąkę i masę czekoladową - na zmianę. Dokładnie wymieszaj, bez zbędnego napowietrzania.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut. Podawaj posypane kakao lub cukrem pudrem.
Smacznego! :-)

4 komentarze :