FBinstagoogle

piątek, 4 września 2015

Placuszki z malinami na maślance

Sezon na jesienne maliny rozpoczęty! Na start - bardzo proste i niesamowicie puszyste placuszki z malinami. Można zrobić do nich sos malinowy, posmarować dżemem lub obtoczyć całe w cukrze pudrze, aby jeszcze bardzie przypominały smakiem prawdziwe, domowe racuchy :-). Z tej porcji ciasta wyszło mi ok. 16 placuszków.


Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki maślanki (kefir lub ostatecznie jogurt naturalny)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki malin
  • olej do smażenia
  • sos malinowy, dżem, miód, cukier puder itp. (do podania)
Mąkę przesiej przez sitko, wlej maślankę i wbij jajka. Zmiksuj mikserem lub wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Podczas miksowania stopniowo dodawaj cukier, a następnie szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj, aby w cieście nie było grudek. Masa powinna być puszysta.
Postaw patelnię na średnim ogniu, rozgrzej ją i posmaruj olejem, a następnie smaż na niej niewielkie porcje ciasta, formując je w małe racuszki. Placuszki smaż do zrumienienia się z każdej strony. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. 
Smacznego! :-)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz