FBinstagoogle

sobota, 31 października 2015

Dżem dyniowy

Bardzo jesienny, kremowy i subtelny dżem z dyni :). Ma dość intensywny, cynamonowo-pomarańczowy zapach, co dodatkowo uwydatnia walory smakowe dyni. Przygotowuje się go stosunkowo szybko, a z normalnej porcji składników wychodzi ilość dżemu taka, która starczy każdemu łasuchowi, a w razie niepowodzenia nie trzeba będzie martwić się ogromną ilością straconych składników. Z tego przepisu powstały mi ok. trzy 400-gramowe słoiki. 


Składniki:
  • 1,5 kilogramowa dynia (jest to waga całej dyni, najlepsza będzie odmiana hokkaido)
  • 300 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
Dynie obierz, wydrąż miąższ łyżka i pokrój w dość drobną kostkę. Wrzuć do większego garnka i zasyp cukrem. Odstaw na 2 h, dynia powinna puścić dużo soku.
Po tym czasie pomarańcze i cytrynę obierz, "wyfiletuj" z przeźroczystych skórek i pokrój drobno. Dodaj do dyni wraz z cynamonem i gałka muszkatołową. Zagotuj wszystko, aż większość płynu odparuje i pogotuj na wolnym ogniu, dopóki dynia nie przybierze postaci papki. W razie potrzeby możesz sobie pomóc blenderem. 
Słoiki na dżem wyparz. Przelej konfiturę i szczelnie zakręć. Takie przetwory bez pasteryzowania mogą stać w lodówce do kilku tygodni. 
Smacznego! :-)







1 komentarz :

  1. wyglada obłędnie, chętnie bym zjadła ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń