FBinstagoogle

sobota, 24 października 2015

Sernik brzoskwiniowy z rosą

Sernik z gatunku tych kremowych i wilgotnych. Bezowa pianka dodaje mu lekkości, a kawałki brzoskwiń i powstająca rosa przełamują oczywisty smak tego ciasta. Według mnie najładniej prezentuje się w formie sernikowej kostki, ale możecie także przygotować go w tortownicy - być może będzie wtedy wyglądał dostojniej :). Z podanych składników wyjdzie Wam ok. 16-20 porcji.

Składniki na spód:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki wody
Formę o wymiarach 24 x 36 wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).
Wszystkie składniki na zagnieć w misce. Wodę dodaj tylko w razie potrzeby. Ciasto wyłóż na spód formy i równo je rozprowadź.

Składniki na masę serową:
  • 3 kostki sera białego śmietankowego
  • 4 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy (w proszku)
  • 1/2 litra mleka
Piekarnik nagrzej do 185-190 stopni.
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Powoli dodawaj ser, cały czas ucierając. Następnie drobnym strumieniem wlewaj mleko, wsypuj budyń i dokładnie miksuj. Masa będzie dość rzadka. Przelej ją na nieupieczony spód. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut.

Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • puszka brzoskwiń w zalewie
Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier. Brzoskwinie pokrój w średnią kostkę (wielkości mniej więcej małej łyżeczki do herbaty). 
Pokrojone brzoskwinie wyłóż na upieczony sernik i przykryj ubitymi białkami, równo rozprowadź. Podpiecz w piekarniku przez ok. 10-15 minut. Zostaw w temperaturze pokojowej na całą noc.
Rosa pojawia się na cieście następnego dnia. Przechowuj w lodówce do ok. 6-7 dni. Sernik podawaj  pokrojony w kostkę.
Smacznego! :-)



3 komentarze :

  1. Oj, nie jadłam lata całe...
    Nie ma nic lepszego do poobiedniej, jesiennej kawuni...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń