FBinstagoogle

sobota, 10 października 2015

Szarlotka waniliowa

W tym roku moja babcia usmażyła około 60 (!) słoików z jabłkami -  grzechem byłby ich nie wykorzystać. Dlatego, tegoroczne szarlotki będą zwyczajnym "pójściem na łatwiznę" - bez obierania, krojenia i podsmażania większej ilości jabłek :) Szarlotka jest subtelnie waniliowa, a ciasto kruche jest niezmiernie delikatne i rozpływające się w ustach. Przepis przygotowujemy w standardowej formie na tartę.


Ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1 kg jabłek w słoiku 
  • 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - tylko do smaku)
  • 1 wanilia
Wszystkie składniki na spód dokładnie i szybko wyrób - ręcznie lub w malakserze. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 45 minut. 
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Formę na tartę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Jabłka przełóż do miski, dodaj cukier puder i ziarenka z laski wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Schłodzone ciasto podziel na dwie części (mniej więcej w stosunku 2:3). Większa cześć rozwałkuj i wyłóż formę do tarty (boki i dno). Na to przełóż nadzienie jabłkowe i równo rozprowadź. Mniejszą część ciasta rozwałkuj na okrąg i wycinaj z niego paski  o szerokości ok 1-1,5 cm. Rozłóż je na wierzch tarty i zlep z jej brzegami. Całość piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45 minut. Podawaj posypane cukrem pudrem i udekorowane gałką lodów waniliowych (u mnie śmietankowe).
Smacznego! :-)

 

P.S
To szarlotka, jaką chciałam zawsze upiec - właśnie taką Babcia Kaczka piekła w komiksach... :)

6 komentarzy :