FBinstagoogle

sobota, 12 grudnia 2015

Muffiny jabłkowe

Za oknem nadal jesień, dlatego przepis jeszcze wpisuje się w porę roku :). Szarlotkowe muffinki, ale bez robienia spodu, krojenia i smażenia jabłek -  wszystko miesza się razem, na wierzchu umieszczając kruszonkę, która przez dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej jest nietuzinkowa. Bardzo delikatne i puszyste, ale jednocześnie wilgotne i miękkie. Warte wypróbowania :). Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk.

 Składniki na ciasto:
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g jabłek "ze słoika"
  • 55 g miękkiego masła
  • 85 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 
Jabłka zmiksuj blenderem, dodaj sodę i wymieszaj. W mniejszej misce umieść mąkę, cynamon oraz gałkę i połącz ze sobą.
W do większej miski włóż masło i utrzyj je z cukrem do jednolitej masy. Dodaj jajko i zmiksuj. Stopniowo dodawaj mąkę na zmianę z musem jabłkowym. Wymieszaj do otrzymania spójnego ciasta. Porozdzielaj je pomiędzy papilotki w formie.


Składniki na kruszonkę:
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 40 g masła
Masło rozpuść w mikrofali, mąkę wymieszaj z cukrem i przyprawami. Połącz mąkę z masłem do otrzymania kruszonki o strukturze mokrego piasku. 
Posyp przygotowane muffinki kruszonką - dość dużo, aby dokładnie zakryła powierzchnię babeczki. Włóż formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20minut, aż wyrosną i będą zarumienione i sprężyste. Najlepsze na ciepło, można także lekko posypać je cukrem  pudrem.

Smacznego! :-)




 

8 komentarzy :

  1. Wyglądają smakowicie i smakują pewnie obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być przepyszne ^^ Za parę chwil same zabieramy się za robienie podobnych ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale obłęd! Takie mini szarlotki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń