FBinstagoogle

niedziela, 8 maja 2016

Kremowy sernik z pomarańczowym curdem

Pierwszy przepis po bardzo długiej nieobecności - niestety, testy gimnazjalne same nie mogły się napisać ;-). Oczywiście bloga nie pozostawiłam i wracam na niego z przepisem, który przygotowałam w ostatnie święta. Nie jest on typowo zimowy ani świąteczny, także bez przeszkód możecie go przygotować na dzisiejszy niedzielny podwieczorek. Pomarańcze i czekolada to połączenie idealne, tutaj jest ono bardzo dobrze wyważone. Sernik przygotowuje się szybko i tak samo znika z talerza :-) Ważne, aby dokładnie trzymać się przepisu, który przewiduje wykorzystanie tortownicy o średnicy ok. 23 cm.

Składniki na spód:
  • 150 g ciastek maślanych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 40 g masła
Tortownicę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Ciastka zmiksuj lub rozkrusz na drobny pyłek, masło roztop w mikrofali. Połącz ze sobą, dodaj kakao i wymieszaj na masę o konsystencji mokrego piasku. Przełóż całość do tortownicy i dokładnie wklep w dno, wyrównaj. Schłodź w lodówce przez 30 minut.
Składniki na masę:
  • 500 g twarogu na sernik
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
/wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni.
Jajka zmiksuj do połączenia białka i żółtka. Dodaj pozostałe składniki. Zmiksuj do powstania jednolitej masy - nie zbyt długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. 
Na schłodzony spód ciasteczkowy przelej masę serową. piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 minut. po upieczeniu powierzchnia sernika powinna być lekko ścięta, a sam sernik równy. Wystudź go w lekko uchylonym piekarniku. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Składniki na curd:
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 90 g cukru
  • 80 g masła
  • skórka i sok z 1,5 pomarańczy
W niewielkim garnuszku zagotuj wodę. W małej misce roztrzep jajka, żółtka i cukier, do połączenia. Postaw ją na garnku, miska nie powinna dotykać wody. Całość podgrzewaj nad parą wodną, ciągle mieszając. Dodaj masło, skórkę oraz sok z pomarańczy. Mieszaj do roztopienia się masła oraz zgęstnienia kremu, który powinien przypominać gładki budyń. Odstaw do wystudzenia, a następnie do schłodzenia w lodówce na ok. 3h lub najlepiej całą noc.
Ważne: nie wolno dopuścić do zagotowania się kremu, może się on zważyć.

Na wierzch:
  • 25 g gorzkiej czekolady.
Na schłodzony sernik wyłóż pomarańczowy curd, wyrównaj. Czekoladę zetrzyj na tarce i oprósz nią przygotowany sernik. Całość przechowuj w lodówce. 
Smacznego! :-)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz