FBinstagoogle

sobota, 18 czerwca 2016

Sernik na zimno z musem truskawkowym

 
 Letni i delikatny sernik z puszystym musem truskawkowym na wierzchu - to chyba kwintesencja tego, jaki powinien być deser w ciepłe dni :-). Sernik zdecydowanie nie jest z tych ciężkich i słodkich, które po zjedzeniu jednego kawałka dają uczucie maksymalnej sytości. Dodatkowo nie trzeba go piec, co daje mu coraz większą przewagę nad innymi. Odmawiacie kawałka sernika, bo tuczy? Spokojnie, ten sernik to prawie sam jogurt grecki i truskawki... Bo czego innego można się spodziewać po takim smaku i konsystencji? ;-)
Składniki na spód:
  • 120 g ciastek maślanych
  • 30 g masła
Masło rozpuść w mikrofali. Ciastka zmiksuj w malakserze lub pokrusz je ręcznie, a następnie dodaj masło. Wymieszaj do powstania masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy ok. 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysyp przygotowaną masę. Wyrównaj łyżką lub ręką i wstaw do lodówki na 30 minut.

Składniki na masę serową:
  • 250 g zmielonego twarogu półtłustego lub tłustego
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. 
Twaróg zmiksuj z jogurtem na gładką masę, dodaj cukier puder, wanilię. Żelatynę podgrzej w mikrofali lub kąpieli wodnej, nie doprowadzając do jej zagotowania się. Rozmieszaj żelatynę z 2 łyżkami masy sernikowej. Połącz je ze sobą i dokładnie oraz energicznie zmiksuj całość. Przelej ją na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłóż do lodówki do całkowitego stężenia, tj. na około 3-4 h.


Mus truskawkowy:
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 400 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru pudru (płaskich)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek wody
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. 
Truskawki odszypułkuj i zmiksuj blenderem na puree. Dodaj sok z cytryny, cukier puder i zmiksuj. Jeśli chcesz, możesz przetrzeć puree przez sitko.
W misce umieść jogurt grecki i ubij go. Dodaj puree truskawkowe i zmiksuj.
Żelatynę podgrzej w mikrofali lub kąpieli wodnej, nie doprowadzając do jej zagotowania się. Rozmieszaj ją z 2 łyżkami masy truskawkowej i wlej do reszty. Dokładnie i energicznie zmiksuj całość do połączenia. Warstwę truskawkową wylej na stężałą masę serową. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekoruj sernik świeżymi truskawkami i cukrem pudrem.
Smacznego! :-)









3 komentarze :

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń