FBinstagoogle

poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Lemoniada arbuzowa

Co może ochłodzić w upalny dzień lepiej niż lemoniada? Z pewnością kojarzy się ona głownie z cytrynami, ale wystarczy zaledwie chwila, aby stworzyć ją w zupełnie innej wersji smakowej. I taką właśnie lemoniadę proponuję Wam dzisiaj - o smaku arbuzowym. Zdecydowanie najbardziej wyczuwalny jest tu arbuz, ale to cytryna i mięta dodatkowo "podkręcają" smak napoju. Idealna na letni obiad na tarasie czy chwilę relaksu na hamaku :-).

Składniki: 
  • 500 g arbuza (samego miąższu, już bez skóry)
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 litr wody
  • kilka liści mięty
Miąższ z arbuza pokrój w drobną kostkę i zblenduj na gładką masę. Połowę cytryny pokrój na plasterki, a z drugiej części wyciśnij sok. Do zblendowanego arbuza dodaj wodę, cukier puder, sok z cytryny i zmiksuj dokładnie.  Przelej do dzbanka, dodaj liście mięty i plasterki cytryny. Podawaj schłodzone z kostkami lodu.
Smacznego! :-)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz