FBinstagoogle

wtorek, 5 lipca 2016

Lody truskawkowe

Sezon na truskawki powoli zbliża się ku końcowi, ale dla chcącego nic trudnego - okazałą łubiankę truskawek można znaleźć na niejednym stoisku. A gdy będą już stać na kuchennym blacie, to najlepszym pomysłem na ich wykorzystanie będą lody. I z takim właśnie przepisem możecie zapoznać się poniżej. Lody truskawkowe z dodatkiem wanilii, zachęcają swoją puszystą konsystencją i obłędnym smakiem. Idealne na wakacyjne upały :).
 /składniki na ok. 1,5 litra lodów/
Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 g odszypułkowanych truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 laska wanilii
Wanilię przekrój na pół i wydobyć z niej ziarenka.
Truskawki rozdrobnij blenderem, dodaj sok z cytryny i zmiksuj wszystko na puree.
Do rondelka z grubszym dnem wlej mleko i śmietankę, dodaj ziarenka wanilii. Gotuj na niedużym ogniu i doprowadź do wrzenia.
W tym czasie w misie miksera umieść żółtka z cukrem, utrzyj je do uzyskania jasnego i puszystego kremu (kogel-mogel). Dodaj do kremu połowę zagotowanego mleka i wymieszaj. Masę mleczno-jajeczną przelej z powrotem do rondelka z pozostałym mlekiem i podgrzewaj na małym ogniu. mieszając łyżką do momentu, aż masa lekko zgęstnieje. Nie wolno doprowadzić do wrzenia - krem natychmiast się zwarzy. Dodaj puree truskawkowe i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i schłódź do temperatury lodówkowej (ok. 2h).
Po tym czasie wlej do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z jej instrukcją. Jeśli nie posiadasz maszyny do lodów: krem zmiksuj i wlej do pojemnika, następnie włóż do zamrażarki. Miksuj całość co 30 minut, a czynność powtarzaj przez pierwsze 3 godziny.
Smacznego! :-)


 


 
przepis jest połączeniem kilku innych znalezionych w internecie :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz