FBinstagoogle

niedziela, 29 stycznia 2017

Sernik bardzo puszysty


Delikatny jak mgiełka, puszysty jak chmurka i leciutki jak piórko sernik jaki upiekłam w życiu (i chyba największa ilość porównań, jaką użyłam w poście)! Dosłownie rozpływa się w ustach, więc nie trzeba czekać długo, aby sięgnąć po następny kęs :). Sekret polega na wcześniejszym ubiciu dużej części składników: od żółtek, aż po śmietankę kremówkę. Mimo swojej lekkości ma stabilną konsystencję i bardzo dobrze zachowuje swój kształt, przez co dzielenie się nim z innymi (niestety?) nie sprawi wam trudności ;).





Składniki na spód:
  • ok. 24 sztuki herbatników typu "petitki"
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Formę o wymiarach 31 x 22 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Na dno blaszki ułóż herbatniki, w razie konieczności przytnij do wymiarów formy (wcześniej na sekundę zanurz w mleku, inaczej bardzo się połamią).

Składniki na sernik:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 8 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 16 g (1 opakowanie) cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g) 
  • 2 łyżki mąki pszennej
Masło roztop w niewielkim rondelku.
W misce umieść żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ubij mikserem na puszystą i jasną masę, tzw. kogel-mogel. Partiami dodawaj twaróg, cały czas ucierając. Wbij jajka, wsyp mąkę i proszek budyniowy, a następnie wlej masło. Zmiksuj wszystko do otrzymania jednolitej i puszystej konsystencji masy sernikowej.
W misie miksera umieść białka, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. W oddzielnej misce ubij śmietankę kremówkę do powstania sztywnego kremu. Zarówno śmietankę jak i białka dodawaj do sernika stopniowo, delikatnie mieszając całość szpatułką.
Powstałą masę serową wylej na ułożone wcześniej herbatniki. Piecz w nagrzanym piekarniku, w kąpieli wodnej* przez ok. 60-70 minut. Podczas pieczenia sernik urośnie ok. 2 cm, następnie wróci do pierwotnej wysokości, a jego wierzch mocno się zarumieni.
Po upieczeniu zostaw sernik w stygnącym piekarniku na ok. 30 minut, po tym czasie usuń kąpiel wodną i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Nie ma konieczności przechowywania w lodówce. Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego! :-)


*kąpiel wodna - poziom niżej umieszczam naczynie z gotującą się wodą i piekę sernik zgodnie z zaleceniami umieszczonymi w przepisie: dzięki kąpieli wodnej sernik po upieczeniu jest bardziej kremowy oraz "równy jak stół" :)





Inspiracja przepisami: klik


2 komentarze :

  1. O ludzie, jakie cudo! Muszę zrobić koniecznie. :)
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1725220767808073&id=1607260202937464

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)
      A ja chyba wezmę się za któryś z Twoich makaronów ;)

      Usuń